Zomertijd bloeitijd!

imagesboomvoedenMet het passeren van de zon in het hoogste punt, is de zomer aangebroken. De natuur is nu tot volledige wasdom gekomen, toont groots zijn zomerse pracht. Groei richt zich nu op ‘rijping’ in plaats van ‘groter worden’. Vol worden in zijn bedoelde oorspronkelijke vorm!

HOE DE ZOMER ONS BEINVLOEDT

Zomer opent de natuur en doet hetzelfde met mensen.  Met het stijgen van het kwik, neem je vanzelf een meer ontspannen houding aan. In je hoofd wordt je wat meer lay-back; scherp denken wordt trager, je wordt zorgelozer, neemt de dingen lichter op.

De zomer nodigt je uit je aandacht naar buiten te richten en om nú te genieten. We voelen ons losser, vrijer. Onze natuurlijke staat treedt meer op de voorgrond. En terwijl we ons opladen komt er als vanzelf nieuwe creativiteit en inspiratie naar boven; de voedingsbodem voor activiteiten in het tweede deel van het jaar.

ZOMERSE LES UIT DE NATUUR                                                                                     De natuur heeft haar zomerse ‘optima forma’ niet kunnen bereiken zonder de juiste condities. Wat maakt nou dat de ene boom in volledige tooi staat en de andere een ‘miezertje’ is gebleven? Gunstige ecologische omstandigheden!

Zomer en zon ontspant ons, maakt ons vrijer. Dit zijn bij uitstek de weken om weer te voelen waar jij goed bij gedijt en floreert. Wees je eigen ecoloog met onderstaande boomoefening. Of neem hem in je koffer of achterhoofd mee op vakantie!

OEFENING ZOMERBOOM: DOE DE CHECK!

boommetwortels2Deze boom staat metafoor voor jouw persoonlijke balans en heeft drie delen: 1. de wortels, 2. de stam, 3. de kroon (verrassend).

Lesje biologie voor de beginnende ecoloog. De wortels voeden de boom en houden hem stevig in de grond. De ‘penwortel’ is de hoofdwortel. Deze lange wortel verankert de boom het sterkst en zorgt ervoor dat deze ook uit diepere grondlagen water en voedingsstoffen kan halen. De boom wordt daarnaast ondersteund door de zijwortels. De functie van de stam is stevigheid, overeind staan in de buitenwereld, en transport tussen wortels en kroon. De kroon wordt gevormd door de takken en bladeren, die zich spreiden om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen.

Jouw Zomerboom-check!

  1. Wortels: welke condities heb jij nodig om je goed te voelen (denk aan: basisbehoeften, tijdsindeling, waarden, ontplooiing talenten, etc.)? Wat is voor de tweede helft van dit jaar jouw ‘penwortel’ (belangrijkst en niet uit het oog te verliezen)?
  2. Stam: hier komen je interactie met anderen en met de buitenwereld aan de orde. Wat wil jij aan de buitenwereld geven? Wat krijgt in de tweede helft van dit jaar daarbij jouw prioriteit?
  3. Kroon: Wat geeft jou een gevoel van verbondenheid? Welke persoonlijke doelen komen daaruit voort? En welke doel krijgt de tweede helft van dit jaar jouw aandacht? 

coconutseedling

Om mee te nemen:

“Als je een beukennoot bent, twijfel dan niet jarenlang of je eigenlijk niet beter een eikenboom had moeten/willen zijn. Ga de grond in als beukennoot, geef jezelf water, zon en voeding en groei. Word jouw boom en leef jouw leven!”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s