Minder stress met praktische mindfulnessoefening

to-do loeHet klinkt misschien tegenstrijdig: juíst stoppen als je stress hebt. Zo merk ik (Marleen) zelf dat JUIST het gevoel ‘nu heb ik ECHT geen tijd voor een pauze’ het duidelijkste signaal is om even op de rem te gaan staan. En hoe doe je dat nu, stoppen als juist alles in je roept om door te gaan?!

De mindfulnessoefening, Ademruimte bij Stress, helpt je om in 3 stappen uit de automatische piloot te stappen. Gewoon doen dus …  even niet-doen:

1. Stop met wat je aan het doen bent. Sluit eventueel je ogen. Breng je aandacht naar het hier-en-nu en scan: hoe voelt je lichaam nu aan; welke gedachten komen er nu voorbij; wat voor gevoel of stemming neem je waar?

2. Leg je handen laag op je buik. Volg de beweging van je handen op het ritme van je adem. Volg de beweging zo’n 10  in- en uitademingen. Je hoeft je ademhaling niet te veranderen.

3. Breid nu je aandacht uit van je voeten naar je kruin. Voel je ergens onbehagen, spanning of weerstand? Adem er bij elke inademing naar toe en laat het zachter worden bij de uitademing. Zeg tegen jezelf bij de uitademing; wat het ook is, het is oké, laat het me maar gewoon voelen. Ontspan bewust je hele lichaam bij de uitademing. Adem dieper in en uit. Voel je hele lichaam. Open je ogen. Neem het effect van deze oefening mee in je dagelijkse activiteiten.

DE ACTUALITEIT VAN STRESS

Over één ding zijn we het allemaal eens: te veel stress is slecht voor onze gezondheid en voor onze (werk)capaciteiten. Duurzame inzetbaarheid van mensen in het werk wordt daarom steeds meer onder de aandacht gebracht; vanuit de overheid, vanuit Europa, werkgevers- en werknemersverenigingen. Er worden beleidskeuzes gemaakt en projecten opgezet. ‘Stress op de schop’ dus.

En ook de Pusher in jou (je hebt hem/haar inmiddels beter leren kennen door ons vorige artikel) knikt misschien nu heftig ‘ja’ en laat je op je lijstje schrijven om vaker te gaan hardlopen, op yoga te gaan, minder veel te werken (à la), maar dan wel meer leuke dingen te gaan doen. En je moet een hobby.  Aanpakken die stress!

Zonder gekheid, het is in onze maatschappij en door haar tempo voor velen een uitdaging geworden om een gezonde balans tussen in- en ontspanning te houden. Stress hoort zeker bij het leven. Een gezond niveau van stress kan je scherp en alert houden, bijvoorbeeld bij het houden van een spannende presentatie. En bovenal is stress in daadwerkelijk (levens)bedreigende omstandigheden een natuurlijke, functionele reactie. Stress verscherpt dan het lichaam en maakt het middels stresshormonen klaar voor actie.

Maar tegenwoordig is de verhouding tussen stressprikkel (dat wat stress veroorzaakt) en de stressreactie (hoe we op stress reageren) vaak ver te zoeken: er is stress over een heleboel zaken die helemaal niet (levens)bedreigend zijn. Bovendien volgt de ene stressprikkel de andere vaak in snel tempo op. Daardoor is er geen tijd voor afbouw en herstel van de hormoonspiegel. Er ontstaat zo een constante stressreactie. Deze chronische stress laat zich schadelijk uitbetalen voor lichaam en geest.

REACTIES OP STRESS: VAAK ONBEWUSTE PATRONEN

Vaak schieten we als reactie op stress in een patroon, waarbij we er nog een schepje bovenop willen doen; we versnellen. Daarmee willen we de situatie oplossen. Of we hebben de neiging de stresssignalen uit de weg te gaan, willen we het niet weten en zoeken we afleiding.

Zo volgt de ene automatische reactie op de andere en komen we in een chronische spiraal van toenemende stress terecht. En dat ga je merken! Onder stress verandert je denken, je lichaam, je gevoelens en je gedrag: een gevoel van constante gehaastheid, aangejaagd worden door een geest die niet van ophouden weet, niet meer op kunnen houden met doen. Dit zijn allemaal belangrijke signalen; er is sprake van overbelasting!

MINDFULNESS: BEWUST OMGAAN MET STRESS

Mindfulness gaat over duidelijk zien en aanvaarden wat er op dit moment is. ‘Dit moment’, ‘het heden’ is het ondergeschoven kindje geworden van onze HOOFDzakelijke gerichtheid op ‘alles wat moet in de toekomst’ en ‘alles wat is gebeurd in het verleden’. Mindfulness geeft je een andere optie: de mogelijkheid tot een andere, bewuste reactie bij stress door stil te staan bij wat er op dit moment in je huist: gevoelens, gedachten, behoeftes. Bijvoorbeeld met bovenstaande oefening ‘de Ademruimte’. Dit ‘op-de-plaats-rust’ maakt dat je stresshormonen gaan afnemen. Vervolgens kun je veel beter kiezen wat op dat moment het beste voor je is: iets oplossen, iets doen, iets veranderen of juist laten, afleiding zoeken. Wat het ook is, het volgt uit een bewuste reactie!

Dit  artikel is gebaseerd op het werkboek Minder stress met Mindfulness©, 8-weekse Mindfulnesstraining van In de Kern.

Een gedachte over “Minder stress met praktische mindfulnessoefening

  1. Eigenlijk pas ik dit al toe. Ben altijd aan het rennen en bezig de eindstreep te halen. En door even je rust te pakken, kan je meer genieten.
    Dank voor de tips. Ga er echt iets mee doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s