Meet & Greet: de Pusher in jezelf

doorwerken

Ken jij ook dat stemmetje in je hoofd, dat zegt dat je best nog wel wat mail kan beantwoorden naast die twee telefoontjes, die je nu kan plegen vóór de volgende meeting over 30 minuten. En weet je, dan loop je meteen langs die collega die wacht op je input voor de presentatie. Heb je dat ook meteen gedaan. Hoe effectief is dat! Je wilde eigenlijk de meeting rustig voorbereiden, maar voor je het weet ben je alweer in de benen voor andere zaken.

De Pusher: ‘Ik ren, dus ik ben’                                                                                   

Het maakt hem*) niet uit wat je doet, àls je maar doet. Je Pusher is zeer gedreven je te helpen al je activiteiten te combineren. Met efficiëntie. De Pusher zegt geen ‘nee’ en overschat wat een mens in 24 uur aankan. Een tandje bijzetten is hem nooit te veel.      *) waar ‘hij’ staat kan ook ‘zij’ gelezen worden.

De Pusher floreert goed in onze maatschappij, waarin hij voortdurend gestimuleerd en bevestigd wordt. In de huidige tijdsgeest wordt veel (eigen)waarde ontleend en gegeven aan wat je allemaal (succesvol) DOET en niet zozeer aan wie je BENT.

Doen, aanpakken, presteren, het maximale uit het leven halen, zo luidt het credo. De Pusher kan zich daar helemaal in vinden en wordt daarbij geholpen door alle voordelen van de moderne (informatie)technologie. Nu kan er nóg meer in minder tijd. Dat is koren op zijn molen!

Veel mensen hebben een sterk ontwikkelde Pusher

De ontwikkeling van deze kant in jezelf begint al vroeg in je opvoeding, wordt verder ontwikkeld op school en gecultiveerd (en gewaardeerd) door de samenleving. Je Pusher is waardevol. Hij helpt je aanpakken, volhouden en dingen afmaken. Maar de keerzijde is dat zijn grote inzet je makkelijk meesleept: gespannenheid, een gejaagd gevoel, vermoeidheid en stressklachten zijn dan aan je zijde. Druk zijn gaat nou eenmaal niet samen met Rust & Ontspanning (zijn Tegenpool).

Het Bewuste Zelf                                                                                                  

Wanneer je de Pusher bij jezelf gaat herkennen en begrijpen, kan je beginnen je ervan los te maken. Je ziet in én waardeert wat hij voor je doet, maar je kunt vrijelijk besluiten zijn tempo te verlaten (wat niet wil zeggen dat je zijn spanning niet voelt).

Ikzelf (Jeannette) heb een fantastische energieke Pusher: creatief, snel van geest en ze (ja, het is eerder een dame dan een heer) zal zorgen dat het allemaal (snel) lukt. Maar al een paar keer heeft ze me laten struikelen over mijn eigen voeten.Ik heb moeten leren op tijd mijn petje voor haar af te nemen (‘chapeau et merci’) en me te wenden tot de Tegenpool: Genoeg & Ontspan. Mijn Pusher geeft het dan echt niet meteen op. Daar heeft ze zo haar manieren voor: ze bezorgt me een onrustig gevoel, laat me voelen dat ‘ik mijn tijd zit te verdoen’, ‘er nog meer uit zou kunnen halen’. En de meest geniepige: ze laat me geloven dat het beter voor me is ‘alleen dit nog even af te maken’, zodat ik me daarna véél beter of pas écht kan ontspannen. Dat neem ik wel allemaal waar, maar nu ik beter zicht heb op die kant in mijzelf, hoef ik me er niet langer mee te identificeren. En zoals voor zoveel dingen, geldt ook hier: ‘oefening baart kunst’.

Je Pusher (h)erkennen – bron: Ik ken mijn ikken, Brugman, Budde & Collewijn

 • Je herkent hem aan: een gejaagd tempo, to-do lijstjes, vlug nog even iets af willen maken.
 • Hij beschermt je tegen: passiviteit en tot niets komen, het onbenut laten van je talenten, het idee waardeloos te zijn, het tot je doordringen van onlusten.
 • Hij zorgt voor: dat je iets in het leven bereikt, je succesvol kan zijn, waardering krijgt, stabiliteit.
 • Risico’s: altijd haast, lichamelijke behoeftes negeren, oververmoeidheid, fysieke klachten, burn-out, gebrek aan intimiteit, geen oprechte aandacht voor anderen.
 • Hij probeert je naar hem te laten luisteren door je een onrustig gevoel en te geven en te zeggen: ‘Dit kun je nog best even doen’ en ‘Kom op, aan de slag’.
 • Tegenpolen: Rust, Lummelen, Ontspannen, Niet-streven, Zijn.

Oefening    

Let op: je Pusher heeft hier waarschijnlijk écht geen tijd voor! Je kunt hem waarschijnlijk op dit moment voelen roeren. Hij geeft je de kriebels en wilt voortmaken. Hij vind dit artikel al veel te lang. Hij zegt dat zo’n oefening leuk is voor anderen met tijd teveel, maar dat jij nu echt moet voortmaken. ‘Zullen we dit nu a.u.b. wegklikken!’

Neem pen en papier (ook dat nog!). Stel hem belangstellend de volgende vragen en schrijf zijn antwoord op. Grote kans dat je Pusher je snel laat schrijven.

 • Waaraan merk ik dat jij bent ingesprongen?
 • Wanneer/in welke situaties zit jij achter mijn stuur? Werkcontext/privé/altijd?
 • Wanneer ben jij in mijn leven gekomen?
 • Wat of wie heeft dat getriggerd?
 • Wat doe je allemaal voor mij? Waar zorg jij voor?
 • Hoe doe jij dat?
 • Wat is je grootste succes?
 • Stel dat jij er niet was geweest. Wat was er dan verkeerd gegaan met mij of misgelopen?
 • Waar probeer jij me voor te behoeden?
 • Hoe zorg jij ervoor dat ik naar je luister?
 • Is er nog iets wat je tegen me wilt zeggen of adviseren?

Je Pusher heeft waarschijnlijk veel goed werk voor je verricht en zal dat blijven doen. Daar kun je op blijven rekenen en dankbaar voor zijn. Maar evengoed is het interessant met dezelfde vragen de meerwaarde van de Tegenpool te verkennen. Ook die heeft een stem en zal blij zijn gehoord te worden.

Nu je de oefening hebt gedaan, kun je je Pusher eerder herkennen. Wanneer hij tomeloos wordt kun je hem geruststellen (‘dat je het echt wel redt’) en je van hem losmaken. Leiderschap nemen voor je eigen balans en vitaliteit is in deze context leren je Pusher te doseren en de kwaliteiten van zijn Tegenpool gaan benutten. Als ware het dat je een volumeknop hebt: de één draai je wat zachter, de ander wat harder. Pas dan zit niet één van jouw kanten aan de knoppen, maar écht jijzelf: Je Bewuste Ik.

Voice Dialogue                                                                                                                 Voice Dialogue, waarin wordt uitgegaan van verschillende delen in onze persoonlijkheid, is één van de technieken die wordt toegepast in de training Succes door Balans. Meer weten? Lees: Voice Dialogue in het kort

ikkenmijnikkenBronvermelding en boekentip:

Ik ken mijn ikken – Ontdek andere kanten van jezelf met Voice Dialogue. Auteurs: Brugman, Budde en Collewijn, THEMA, 2010, ISBN9789058715241.

NB: dit artikel is geschreven met de intentie mensen te inspireren en motiveren, door handvatten te geven om meer in balans en meer ontspannen in het leven te staan. Het is geen wetenschappelijk artikel of verhandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s