Energie in balans in de herfst

afb herfstHerfst. De resultaten worden geoogst, de natuur ruimt de boel op, de energie trekt zich terug in de grond als voorbode van de winterrust. En wij… zetten in het najaar – na de zomerse komkommertijd – onze schouders er juist weer flink onder. Terwijl de natuur in de donkere dagen nieuwe krachten opdoet, is het voor velen tot eind december juist een drukke periode met volle agenda’s en hard werken. Een tegengestelde beweging dus. Logisch dat je inspanning een tandje extra van je vraagt.

Is het dan niet óók logisch daarom juist NU aandacht te gaan geven aan je eigen balans, energie en veerkracht voor de komende periode? Waarschijnlijk zeg je hierop ‘ja’ en weet je best dat dat belangrijk is. Maar ja… druk, vol, stress, haast en eerst de urgente dingen.

En daar draait het nu precies om bij leiderschap nemen voor je eigen balans en vitaliteit. Je actielijstje zuigt aan je op een aandringende manier… en tóch (of juist) neem je even tijd en ruimte om aandacht te geven aan dingen die essentieel voor je zijn. Dat scherpt je focus, geeft energie en houdt je bij jezelf!

Waar krijg jij energie van in deze tijd van het jaar? En waar loop je op leeg? Deze oefening helpt je op praktische wijze in 5 stappen je energie meer in balans te krijgen:

Handelen en energie horen bij elkaar. Handelen kost energie, je hebt er energie voor nodig, maar handelen kan ook energie opleveren. Zelfs veel energie!

Energievreters zijn mensen of situaties waar je moe van wordt, waar je je met tegenzin mee bezig houdt. Die je energie kosten in plaats van opleveren! Tegenover energievreters staan gelukkig ook energiegevers.

Beïnvloed jouw energiehuishouding met de volgende 5 stappen:

  1. Maak een globaal overzicht van jouw activiteiten op een gemiddelde doordeweekse dag. Beginnend bij ‘opstaan’ en eindigend bij ‘gaan slapen’. Het gaat níet om de details, maar om activiteiten als ‘douchen’,  ‘vergaderen’, ‘email bijwerken’, ‘tafel dekken’ etc.
  2. Zet bij elke activiteit een N als het je energie kost (energienemer) en een G als het jou energie geeft (energiegever).
  3. Beantwoord de volgende vragen: Hoe is je balans tussen energiegevers en energienemers? Bij welke activiteiten heb je zowel G als N gezet, en wat zorgt ervoor dat ze een energiegever of juist energienemer worden?
  4. Actie: wat kun je veranderen om je energie meer in balans te krijgen? Bedenk een actie om een energiegever meer in te bouwen. En iets wat je kunt doen (of laten) om een energienemer te verkleinen of veranderen in energiegevers.
  5. Is je conclusie dat je je op dit moment niet zo in balans voelt? Maak een Hier word ik blij van-overzicht. Dat is een lijstje met activiteiten die je dan behulpzaam kunnen zijn. Bijvoorbeeld een strand- of boswandeling, lunchen met een goede vriend(in), een dagje sauna etc. En plan er één in voor de komende week, en één voor de komende maand.

Tot slot; niet op alle energienemers heb je invloed. Sommige activiteiten kun je onprettig vinden om te doen, maar geven uiteindelijk wel voldoening, zoals de was ophangen of administratie of belasting doen. Sommige activiteiten zijn onprettig en onvermijdelijk; kijk dan in hoeverre je dat kunt accepteren. Je druk maken om iets wat je niet veranderen kunt, kost alleen maar energie…

Wat ik (Marleen) zelf merk, is dat de crux ‘m zit in de manier waarop ik mijn activiteiten doe; gehaast en met mijn hoofd al bij het volgende wat ik ga doen, wordt het een energienemer. Tafel dekken met rust en aandacht bij wat ik doen, geeft energie. Ook helpt het mij, om pauzes te nemen tussen activiteiten door; niet de hele dag doorgaan maar af en toe bewust terugschakelen. Regelmatig stoppen met een korte (mindfulness) oefening houdt mijn aandacht erbij en maakt me bewust van mijn energieniveau en behoeften aan in- en ontspanning op dat moment.

Het belangrijkste is dat er voor jou persoonlijk balans is tussen mensen en zaken die je energie kosten en die je energie opleveren.

NB: dit artikel is geschreven met de intentie mensen te inspireren en motiveren, door handvatten te geven om meer in balans en meer ontspannen in het leven te staan. Het is geen wetenschappelijk artikel of verhandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s