Eerste signalen ongezonde stress

storm-clouds-1-1021984-mAllereerst: stress is niet per definitie ‘slecht’ of ongezond’. In tegendeel, gezonde stress, eustress, is een spanning die gepaard gaat met een gezond niveau adrenaline. Deze spoort ons in het dagelijks leven aan tot actie. Wanneer deze spanning wordt gevolgd door rust en herstel is er niets aan de hand.

Ongezonde (werk)stress, distress, ontstaat als het verschil tussen belasting en draagkracht van een persoon te groot wordt. Er is sprake van een langdurig belastende spanning. Dit leidt op termijn tot gezondheidsschade en zelfs tot allerlei ziekten.

Ongezonde stress ontwikkelt zich in drie fases:

 1. Fase 1: (Werk)stress
 2. Fase 2: Overspannenheid
 3. Fase 3: Burn-out

In de tweede en zeker in de derde fase duurt het langer en is het moeizamer te herstellen dan in de eerste fase. Zie hier het belang van het tijdig (h)erkennen van stress. Hoe eerder je er bij bent hoe beter! 

Waaraan herken je nu ongezonde stress? De eerste signalen zijn:

 • snel geërgerd raken en kleine dingen als een probleem zien.
 •  minder energie hebben.
 •  verminderde weerstand, vaker ziek.
 • snel afgeleid worden, concentratieverlies.
 •  en daarom minder presteren.
 • sneller weerstand voelen en eerder protesteren/discussiëren over zaken die anders aanvaardbaar zouden zijn.
 • passiviteit en gebruik van stimulerende middelen om op gang te komen.
 • hyperactiviteit in bijzaken.
 • het gevoel hebben de dingen niet meer in de hand te hebben, overstelpt te zijn met dingen die allemaal tegelijkertijd afgehandeld moeten worden.

Mocht je dit herkennen bij jezelf, weet dan dat het tijd is om maatregelen te nemen. Onderzoek eens je balans tussen energiegevers en energienemers (zie bij Tips). Waar loop je op leeg en hoe kun je dat positief beïnvloeden? Hoe kun je nu het beste voor jezelf zorgen? Maak dat tot je eerste prioriteit!

Herken je bovenstaande signalen bij mensen in je omgeving? Je helpt ze door ze te wijzen op de signalen die je opmerkt. Vaak ben je zelf namelijk niet de eerste die opmerkt dat de stress zo aan het oplopen is….

NB: dit artikel is geschreven met de intentie mensen te inspireren en motiveren, door handvatten te geven om meer in balans en meer ontspannen in het leven te staan. Het is geen wetenschappelijk artikel of verhandeling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s